Una dona que se’n va: Francisca Fernández Garau «Murta»

Documentació Gabellina i Oriental (25)

Publicat a Cap Vermell, 26 novembre 2014

 

[Antoni Flaquer, Margalida Servera, Climent Flaquer, Joan Flaquer, Francisca Fernández, Maria Lliteres, Magdalena Flaquer, Maria Flaquer, Joan Flaquer i Bàrbara Flaquer: Rigus, Blais, Llulls, Cataiols i Murtes, reunits en el Recreo]



Diumenge 23 de novembre acomiadàrem amb música de pasdoble una altra dona que se n’ha anat temporalment de Capdepera. Es tracta de Francisca Fernández Garau, de 99 anys, sa meva tia Murta, que podeu veure en aquesta fotografia amb tot l’staff del Recreo en un dia de celebració. És la que està entre els meus padrins, Maria Rigus i Joan Blai, envoltada de tota la meva família.

Eren els anys daurats del Recreo i ella sempre era present en tots els esdeveniments importants per tal d’ajudar en el que fes falta.
Na Francisca Murta era una dona lliure, lliure de cos i d’esperit, que mai no va voler viure doblegada. Forma part d’aquella generació que va veure condicionada la seva vida i la seva llibertat per uns fets que encara, malgrat sembli mentida, ens condicionen a tots, perquè les conseqüències dels esdeveniments bèl·lics que va viure aquella generació es fan sentir a cada moment, a cada passa que volem emprendre.
Sa tia Murta era cunyada d’un altre homu que se n’anà fa molts anys, afusellat a la Mola de Menorca per les tropes que imposaren la llei del més fort i que són, en part, responsables del desgavell polític i social de tot el que hem viscut aquests darrers 80 anys. Es tracta d’Antoni Domínguez Moll, casat amb la seva germana Maria, del qual ja n’he parlat en altres ocasions i del qual esper continuar fent-ho.
Capdepera sens dubte hi perd molt amb la seva partida, encara que, evidentment, sigui llei de vida… Jo, però, retendré aquesta fotografia dins la memòria i així totes aquests dones, i també homus, restaran al meu costat mentre escolt la seva música des de qualsevol carrer o racó del poble, tot esperant la seva tornada per la porta gran de la història.
 
Miquel Llull
Bibliotecari del Golea

Comentaris