Versions de Bob Dylan



[clicant sobre la imatge es pot descarregar la publicació]





 A Phil Ochs i a Suze Rotolo


AQUEST RECULL DE VERSIONS de Bob Dylan és una feina que ja em vaig proposar fa anys i que per fi puc donar per acabada. Moltes de les cançons les vaig llegir abans d’escoltar-les, i això ha fet que en mi sigui natural considerar Bob Dylan com a escriptor, a més de cantant. Per tant, no entraré en aquesta polèmica encetada fa dècades sobre la condició artística de Dylan.
Però, en tot cas, la selecció feta no respon a un criteri estrictament literari: he escollit textos que m’agradaven com a tals i, al mateix temps, textos que donen suport a cançons que també m’agraden. Així que... llegiu i ja ho veureu!
Totes les versions pertanyen a tres LP publicats tot just en un any i busques: de març 65 a maig 66. Aquests LP són Bringing it all back home, Highway 61 Revisited i Blonde on Blonde. I totes pertanyen a cançons excepte la primera –«Duent-ho tot cap
a casa»– publicada a la carpeta del primer disc esmentat.
Aquests tres LP per a mi són el rovell de l’ou de l’obra de Bob Dylan. Tot el que ha vengut després no ho supera, encara que ja sé que tot és opinable en aquest món.
Per a la traducció he seguit Writings and Drawings by Bob Dylan, publicat el 1973 per Alfred A. Knopf, Inc. New York, editat a l’Estat espanyol amb traducció de Carlos Álvarez per Editorial R. Aguilera i Ediciones Castilla el 1975.
Gràcies a Antoni Nadal per la seva correcció i els seus consells.


M.F.
set. 99

* * *

Talment com estava preparat per publicar en fotocòpies, es pot descarregar la publicació. Només hi he afegit les portades del discs dels quals estan extrets el texts.

El 1998 i el 2002, sota el nom d'Els Miralls de Dylan, Jordi Batiste i Albert Quintana publicaren dos discs meravellosus, que vos recoman escoltar. Aquí només hi posaré un petit tast.

Han passat motes coses, que no cal comentar, des d'aquell temps en què vaig fer aquestes versions que, com sempre dic, són provisionals.

En tot cas, escoltau els discs de Batiste i Quintana o, si voleu, llegiu aquestes provatures d'interpretació.


Massa matins





 

Comentaris